Page 3 - Fira del Tap i el Suro 2019
P. 3
Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Can Vilallonga Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SuRO AMB uN TAST L’ANTIC OfICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA BARRINA,
DE L’ESMORzAR DE PELADORS fER CAP NETS, TRIAR, COMPTAR, ENSACAR...
>> Aquest any els peladors
tornaran amb les destrals i la
burxa a llevar les pannes del
suros de Can Vilallonga. En
aquesta edició compartirem
l’experiència amb el geògraf
i naturalista Martí Boada,
que ens explicarà les
característiques de la sureda
catalana. Ho rematarem amb
un tast de l’esmorzar que
feien els antics peladors:
ceba al cop de puny, >> A la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les
bitxo de Girona, tomata llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament.
madura, olives mortes, Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven
un bon raig d’oli... tot les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i
servit dins d’unes pannes classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
de suro. Acompanyat dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites
de cansalada viada, llepies per veure’n la qualitat, i fins i tot com es fan els taps a mà...
catalana, pa de pagès... Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent
[+ INFORMACIÓ AL de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un
PROGRAMA] lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]