Page 2 - Fira del Tap i el Suro 2019
P. 2

Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
   Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Can Vilallonga
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            TAST GUIAT D’ESCUMOSOS DEL SEGELL ‘CORPINNAT’:
                                                                                                                         TERTÚLIA DE JOSEP ROCA I ALEXANDRE PONNAVOY,
                                                                                                                                                                                                                                                XIC-XEC, SOPAR DELS VELLS TAPERS,
                                                                                                                                                                                    BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
   DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
                                                              L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA BARRINA,
                                                                                                                                                                                                                                                I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
                                                              FER CAP NETS, TRIAR, COMPTAR, ENSACAR...
                                                                                                                                                                                    GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
                                                                                                                         DE TAITTINGER // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            GRAMONA, LLOPART, NADAL, RECAREDO, TORELLÓ...
   DE L’ESMORZAR DE PELADORS
                                                                                                                                                                                                                   >> Aquest any el primer acte
                                                                                                                         >> La Fira del Tap i el Suro és un bon marc per posar a debat alguns
                                                                                                                                                                                                                                                                      >> Encara hi ha gent que pregunta què
                                 >> Aquest any els peladors
                                                                                                                         aspectes vinculats al sector. Començarem amb un acte a l’entorn de
                                 tornaran amb les destrals i la
                                                                                                                                                                                                                   popular de la Fira del Tap i el
                                                                                                                                                                                                                                                                      és anar a fer un xic-xec. Aquest any
                                                                                                                                                                                                                   Suro arriba fort i anirà a càrrec
                                                                                                                                                                                                                                                                      tornarem a repetir l’experiència i soparem
                                                                                                                         dos productes que vinculen industrialment i comercialment, des de fa
                                 burxa a llevar les pannes del
                                                                                                                                                                                                                                                                      –tal com feien abans els vells tapers quan
                                                                                                                                                                                                                   del vinater i humorista Carles
                                                                                                                                         molts anys, la regió francesa de la Champagne-
                                 suros de Can Vilallonga. En
                                                                                                                                                                                                                                                                      anaven a fer una xefla als hostals de les
                                                                                                                                            Ardenne amb Cassà: els taps i el xampany.
                                 aquesta edició compartirem
                                                                                                                                                                                                                   Xuriguera, i del periodista i
                                 l’experiència amb el geògraf
                                                                                                                                                                                                                                                                      Gavarres– a base de cassoles. Els tastets
                                                                                                                                                                                                                   gastrònom Salvador Garcia-
                                                                                                                                             Proposem una interessant tertúlia amb
                                                                                                                                                                                                                                                                      que farem aquest any seran pollastre
                                                                                                                                                                                                                   Arbós. Els acompanyarà en
                                                                                                                                               Alexandre Ponnavoy, chef de la cava
                                 i naturalista Martí Boada,
                                                                                                                                               Taittinger; Alexandre Marcoult, director
                                 que ens explicarà les
                                                                                                                                                                                                                                                                      amb tripes de bacallà, pota i tripa de
                                                                                                                                                                                                                   Manel Comas del celler Mas
                                                                                                                                                                                                                                                                      vedella, mandonguilles amb sèpia i
                                                                                                                                                                                                                   Ponsjoan. Ens explicaran, i
                                                                                                                                               d’Oller Reims a la Champagne, i Josep
                                 característiques de la sureda
                                                                                                                                               Roca, sommelier del restaurant El Celler
                                                                                                                                                                                                                   posarem a la pràctica, com
                                 catalana. Ho rematarem amb
                                                                                                                                                                                                                                                                      pèsols i arròs sucós de pagès, cuinats
                                     un tast de l’esmorzar que
                                                                                                                                               de Can Roca. L’acte serà moderat per
                                                                                                                                                                                                     es beu a galet i amb porró, una manera de
                                                                                                                                                                                                                                                                      per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i
                                     feien els antics peladors:
                                                                                                                                                                                                     beure vi molt habitual fa anys però que gairebé
                                                                                                                                                                                                                                                                      una quinzena de cuiners i cuineres del
                                                                                                                                               Joan Puig, director general del Grup
                                                                                                                                              Oller. També hi haurà dos cara a cara
                                     ceba al cop de puny,
                                                                                                                                                                                                                                                                      poble amants dels bons fogons. El pa
                                                              >> A la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les
                                                                                                                                                                                                     ha desaparegut. Seguidament, els mateixos
                                                                                                                                                                                                                                                                      serà de la fleca Selvana, i el vi el posarà el
                                                                                                                                            que serviran per posar a debat aspectes
                                                                                                                                                                                                     Xuriguera i Garcia-Arbós ens conduiran un
                                     bitxo de Girona, tomata
                                                              llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament.
                                                              Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven
                                                                                                                                                                                                                                                                      Celler Cooperatiu d’Espolla. De postres,
                                                                                                                                         relacionats amb la sureda i el suro: el primer, ‘La
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            >> La comarca del Penedès és terra de xarel·los, parellades i
                                     madura, olives mortes,
                                                                                                                                                                                                     tast de vins de les Gavarres. Tastarem vins dels
                                                                                                                                                                                                     cellers: Eccocivi (Sant Martí Vell), Brugarol
                                     un bon raig d’oli... tot
                                                                                                                                                                                                                                                                      menjarem coca del taper de la fleca
                                                              les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            macabeus, les tres varietats tradicionals per elaborar vins escumosos.
                                                                                                                         propietat forestal a les Gavarres’, amb Marissa Molinas, professora de
                                                              classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
                                                                                                                         biologia de la UdG i propietària forestal, i Sandra Torras, enginyera
                                                                                                                                                                                                     (Palamós), Mas Patiràs (Fonteta), Can Sais (Vall-
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Aquest any tindrem el privilegi de tenir entre nosaltres alguns dels
                                                                                                                                                                                                                                                                      pastisseria Néctar, acompanyada amb
                                     servit dins d’unes pannes
                                                                                                                                                                                                                                                                      garnatxa d’Espolla. Després del sopar
                                                                                                                                                                                                     llobrega) i Mas Ponsjoan (Calonge). Aquests
                                     de suro. Acompanyat
                                                                                                                         i propietària forestal, ambdues membres de l’Associació de Gestors
                                                              dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            millors elaboradors d’escumosos del país i podrem fer un tast guiat
                                                                                                                                                                                                     vins els farem passar amb productes del segell
                                                                                                                         Forestals de les Gavarres, i el segon, ‘Dirigir una empresa surera’, amb
                                     de cansalada viada,
                                                                                                                                                                                                                                                                      l’actuació d’Els Trefins ens farà cantar i
                                                              llepies per veure’n la qualitat, i fins i tot com es fan els taps a mà...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            dels seus productes: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i
                                                                                                                                                                                                                                                                      gaudir amb les seves populars cançons de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí, tots ells agrupats
                                                                                                                         Alícia de Maria, directora general de De Maria Taps i Anna Serra,
                                     catalana, pa de pagès...
                                                              Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent
                                                                                                                                                                                    ‘Girona Excel·lent’. Ho rematarem fent xucamulla amb carquinyolis de
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            en la nova marca col·lectiva ‘Corpinnat’. El tast serà conduït pels
                                                                                                                         directora general de Manuel Serra. Tots dos debats seran moderats per
                                                                                                                                                                                    la fleca pastisseria Selvana de Cassà i garnatxa dolça del Mas Ponsjoan
                                                                                                                                                                                                                                                taverna. També hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la
                                                              de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un
                                     [+ INFORMACIÓ AL
                                                              lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                     PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                    de Calonge. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                                                                                vetllada. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            mateixos elaboradors. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                         la periodista Gemma Busquets. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                              Una fira que posa en valor                                 Dissabte 1 de juny > Àgora/plaça de la Coma                Divendres 31 de maig > Àgora/plaça de la Coma               Dissabte 1 de juny > Pati de Can Trinxeria                  Diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
                                                                                                                                                         AMB EL SUPORT DE
                                                                                                                         ORGANITZACIÓ
                                                                                                                                                                                                                DIRECCIÓ TÈCNICA
                                                              el passat i el present del suro
                                                              >> La proximitat a les suredes de les Gavarres va donar lloc, en
                                                              una colla de pobles dels voltants i a partir d’una època tan reculada
                                                              com el segle XVIII, a una activitat manufacturera dedicada a fer   PATROCINADORS                         ALTRES PATROCINIS
                                                              taps de suro per a vins i escumosos. Una manufactura que va
                                                              esdevenir una indústria puixant a principis del segle XX, i que
                                                              encara avui és un dels puntals econòmics de pobles com Cassà
                                                              de la Selva i Palafrugell. La Fira del Tap i el Suro que organitza
                                                              cada any l’Ajuntament de Cassà reviu durant un cap de setmana
                                                              els temps dels antics tapers, evocant no només les tècniques   COL·LABORADORS                                                                                                     Cassà de la Selva
                                                              tradicionals de fabricació de taps de suro, sinó els hàbits d’esbarjo                                                                                                             31 de maig · 1 i 2 de juny 2019
                                                              i vida social que eren propis d’aquella època. Però la Fira va més
                                                              enllà i no només rememora un passat cèlebre, sinó que reivindica
                                                              i posa en valor la vitalitat i plena vigència d’un material, el suro,
                                                              capaç de donar lloc a múltiples aplicacions en el món d’avui, més                                                                                                                 PELA DEL SURO I ESMORZAR DE PELADORS · DEMOSTRACIÓ
                                                              enllà de seguir tapant els millors vins del món.           AGRAÏMENTS                                                                                                             DE L’OFICI DE TAPER · ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS
                                                                                                                                                                                                                                                AMB SURO · EXPOSICIONS, CONCERTS I DEBATS · XIC-XEC I
                                                                                                                         Entitat Gastronòmica de Cassà // Colla Excursionista Cassanenca // GREC // Revista Gavarres        © GRÀFICA GRUP GAVARRES  CANÇÓ DE TAVERNA · TASTOS DE VINS, CAVES, ESCUMOSOS
                                                              www.firadeltap.cat                            @firadeltap  A tots els col·laboradors i col·laboradores que de manera desinteressada participen a la Fira                          I CERVESA · TALLERS INFANTILS AMB SURO                                   www.firadeltap.cat
   1   2   3   4   5   6   7