Page 12 - Fira del Tap i el Suro 2019
P. 12

Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
 Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Can Vilallonga
                                                                                                                                                                                       TAST GUIAT D’ESCUMOSOS DEL SEGELL ‘CORPINNAT’:
    TERTÚLIA DE JOSEP ROCA I ALEXANDRE PONNAVOY,
                                                                                                                           XIC-XEC, SOPAR DELS VELLS TAPERS,
                                                                BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
 L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA BARRINA,
 DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
                                                                                                                           I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
 FER CAP NETS, TRIAR, COMPTAR, ENSACAR...
                                                                GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
    DE TAITTINGER // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
                                                                                                                                                                                       GRAMONA, LLOPART, NADAL, RECAREDO, TORELLÓ...
 DE L’ESMORZAR DE PELADORS
                                                                                               >> Aquest any el primer acte
                                                                                                                                                  >> Encara hi ha gent que pregunta què
    >> La Fira del Tap i el Suro és un bon marc per posar a debat alguns
 >> Aquest any els peladors
 tornaran amb les destrals i la
    aspectes vinculats al sector. Començarem amb un acte a l’entorn de
                                                                                               popular de la Fira del Tap i el
                                                                                                                                                  és anar a fer un xic-xec. Aquest any
                                                                                               Suro arriba fort i anirà a càrrec
                                                                                                                                                  tornarem a repetir l’experiència i soparem
    dos productes que vinculen industrialment i comercialment, des de fa
 burxa a llevar les pannes del
                                                                                                                                                  –tal com feien abans els vells tapers quan
                                                                                               del vinater i humorista Carles
                    molts anys, la regió francesa de la Champagne-
 suros de Can Vilallonga. En
                                                                                                                                                  anaven a fer una xefla als hostals de les
                       Ardenne amb Cassà: els taps i el xampany.
 aquesta edició compartirem
                                                                                               Xuriguera, i del periodista i
 l’experiència amb el geògraf
                                                                                                                                                  Gavarres– a base de cassoles. Els tastets
                                                                                               gastrònom Salvador Garcia-
                        Proposem una interessant tertúlia amb
                                                                                                                                                  que farem aquest any seran pollastre
                                                                                               Arbós. Els acompanyarà en
                          Alexandre Ponnavoy, chef de la cava
 i naturalista Martí Boada,
                          Taittinger; Alexandre Marcoult, director
 que ens explicarà les
                                                                                                                                                  amb tripes de bacallà, pota i tripa de
                                                                                               Manel Comas del celler Mas
                                                                                                                                                  vedella, mandonguilles amb sèpia i
                                                                                               Ponsjoan. Ens explicaran, i
                          d’Oller Reims a la Champagne, i Josep
 característiques de la sureda
                          Roca, sommelier del restaurant El Celler
                                                                                               posarem a la pràctica, com
 catalana. Ho rematarem amb
                                                                                                                                                  pèsols i arròs sucós de pagès, cuinats
 un tast de l’esmorzar que
                          de Can Roca. L’acte serà moderat per
                                                                                 es beu a galet i amb porró, una manera de
                                                                                                                                                  per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i
 feien els antics peladors:
                                                                                 beure vi molt habitual fa anys però que gairebé
                                                                                                                                                  una quinzena de cuiners i cuineres del
                          Joan Puig, director general del Grup
                         Oller. També hi haurà dos cara a cara
 ceba al cop de puny,
                                                                                                                                                  poble amants dels bons fogons. El pa
 >> A la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les
                                                                                 ha desaparegut. Seguidament, els mateixos
                                                                                                                                                  serà de la fleca Selvana, i el vi el posarà el
                       que serviran per posar a debat aspectes
                                                                                 Xuriguera i Garcia-Arbós ens conduiran un
 bitxo de Girona, tomata
 llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament.
 Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven
                                                                                                                                                  Celler Cooperatiu d’Espolla. De postres,
                    relacionats amb la sureda i el suro: el primer, ‘La
                                                                                                                                                                                       >> La comarca del Penedès és terra de xarel·los, parellades i
 madura, olives mortes,
                                                                                 tast de vins de les Gavarres. Tastarem vins dels
                                                                                 cellers: Eccocivi (Sant Martí Vell), Brugarol
 un bon raig d’oli... tot
                                                                                                                                                  menjarem coca del taper de la fleca
 les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i
                                                                                                                                                                                       macabeus, les tres varietats tradicionals per elaborar vins escumosos.
    propietat forestal a les Gavarres’, amb Marissa Molinas, professora de
 classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
    biologia de la UdG i propietària forestal, i Sandra Torras, enginyera
                                                                                 (Palamós), Mas Patiràs (Fonteta), Can Sais (Vall-
                                                                                                                                                                                       Aquest any tindrem el privilegi de tenir entre nosaltres alguns dels
                                                                                                                                                  pastisseria Néctar, acompanyada amb
 servit dins d’unes pannes
                                                                                                                                                  garnatxa d’Espolla. Després del sopar
                                                                                 llobrega) i Mas Ponsjoan (Calonge). Aquests
 de suro. Acompanyat
    i propietària forestal, ambdues membres de l’Associació de Gestors
 dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites
                                                                                                                                                                                       millors elaboradors d’escumosos del país i podrem fer un tast guiat
                                                                                 vins els farem passar amb productes del segell
    Forestals de les Gavarres, i el segon, ‘Dirigir una empresa surera’, amb
 de cansalada viada,
                                                                                                                                                  l’actuació d’Els Trefins ens farà cantar i
 llepies per veure’n la qualitat, i fins i tot com es fan els taps a mà...
                                                                                                                                                                                       dels seus productes: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i
                                                                                                                                                  gaudir amb les seves populars cançons de
                                                                                                                                                                                       Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí, tots ells agrupats
    Alícia de Maria, directora general de De Maria Taps i Anna Serra,
 catalana, pa de pagès...
 Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent
                                                                ‘Girona Excel·lent’. Ho rematarem fent xucamulla amb carquinyolis de
                                                                                                                                                                                       en la nova marca col·lectiva ‘Corpinnat’. El tast serà conduït pels
    directora general de Manuel Serra. Tots dos debats seran moderats per
                                                                la fleca pastisseria Selvana de Cassà i garnatxa dolça del Mas Ponsjoan
                                                                                                                           taverna. També hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la
 de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un
 [+ INFORMACIÓ AL
 lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 PROGRAMA]
                                                                de Calonge. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                           vetllada. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
                                                                                                                                                                                       mateixos elaboradors. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
    la periodista Gemma Busquets. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
 Una fira que posa en valor  Dissabte 1 de juny > Àgora/plaça de la Coma  Divendres 31 de maig > Àgora/plaça de la Coma    Dissabte 1 de juny > Pati de Can Trinxeria                  Diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
                                    AMB EL SUPORT DE
    ORGANITZACIÓ
                                                                                           DIRECCIÓ TÈCNICA
 el passat i el present del suro
 >> La proximitat a les suredes de les Gavarres va donar lloc, en
 una colla de pobles dels voltants i a partir d’una època tan reculada
 com el segle XVIII, a una activitat manufacturera dedicada a fer   PATROCINADORS  ALTRES PATROCINIS
 taps de suro per a vins i escumosos. Una manufactura que va
 esdevenir una indústria puixant a principis del segle XX, i que
 encara avui és un dels puntals econòmics de pobles com Cassà
 de la Selva i Palafrugell. La Fira del Tap i el Suro que organitza
 cada any l’Ajuntament de Cassà reviu durant un cap de setmana
 els temps dels antics tapers, evocant no només les tècniques   COL·LABORADORS                                             Cassà de la Selva
 tradicionals de fabricació de taps de suro, sinó els hàbits d’esbarjo                                                     31 de maig · 1 i 2 de juny 2019
 i vida social que eren propis d’aquella època. Però la Fira va més
 enllà i no només rememora un passat cèlebre, sinó que reivindica
 i posa en valor la vitalitat i plena vigència d’un material, el suro,
 capaç de donar lloc a múltiples aplicacions en el món d’avui, més                                                         PELA DEL SURO I ESMORZAR DE PELADORS · DEMOSTRACIÓ
 enllà de seguir tapant els millors vins del món.  AGRAÏMENTS                                                              DE L’OFICI DE TAPER · ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS
                                                                                                                           AMB SURO · EXPOSICIONS, CONCERTS I DEBATS · XIC-XEC I
    Entitat Gastronòmica de Cassà // Colla Excursionista Cassanenca // GREC // Revista Gavarres        © GRÀFICA GRUP GAVARRES  CANÇÓ DE TAVERNA · TASTOS DE VINS, CAVES, ESCUMOSOS
 www.firadeltap.cat  @firadeltap  A tots els col·laboradors i col·laboradores que de manera desinteressada participen a la Fira  I CERVESA · TALLERS INFANTILS AMB SURO                              www.firadeltap.cat
   7   8   9   10   11   12