Page 12 - Fira del Tap i el Suro 2019
P. 12
Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
Dissabte 1 de juny / diumenge 2 de juny > Can Vilallonga
TAST GUIAT D’ESCUMOSOS DEL SEGELL ‘CORPINNAT’:
TERTÚLIA DE JOSEP ROCA I ALEXANDRE PONNAVOY,
XIC-XEC, SOPAR DELS VELLS TAPERS,
BEURE A GALET I AMB PORRÓ // TAST DE VINS DE LES
L’ANTIC OFICI DE TAPER: LLESCAR, PICAR A LA BARRINA,
DEMOSTRACIÓ DE LA PELA DEL SURO AMB UN TAST
I CANÇÓ DE TAVERNA AMB ELS TREFINS
FER CAP NETS, TRIAR, COMPTAR, ENSACAR...
GAVARRES AMB PRODUCTES DE ‘GIRONA EXCEL·LENT’
DE TAITTINGER // DEBATS SOBRE LA SUREDA I EL SURO
GRAMONA, LLOPART, NADAL, RECAREDO, TORELLÓ...
DE L’ESMORZAR DE PELADORS
>> Aquest any el primer acte
>> Encara hi ha gent que pregunta què
>> La Fira del Tap i el Suro és un bon marc per posar a debat alguns
>> Aquest any els peladors
tornaran amb les destrals i la
aspectes vinculats al sector. Començarem amb un acte a l’entorn de
popular de la Fira del Tap i el
és anar a fer un xic-xec. Aquest any
Suro arriba fort i anirà a càrrec
tornarem a repetir l’experiència i soparem
dos productes que vinculen industrialment i comercialment, des de fa
burxa a llevar les pannes del
–tal com feien abans els vells tapers quan
del vinater i humorista Carles
molts anys, la regió francesa de la Champagne-
suros de Can Vilallonga. En
anaven a fer una xefla als hostals de les
Ardenne amb Cassà: els taps i el xampany.
aquesta edició compartirem
Xuriguera, i del periodista i
l’experiència amb el geògraf
Gavarres– a base de cassoles. Els tastets
gastrònom Salvador Garcia-
Proposem una interessant tertúlia amb
que farem aquest any seran pollastre
Arbós. Els acompanyarà en
Alexandre Ponnavoy, chef de la cava
i naturalista Martí Boada,
Taittinger; Alexandre Marcoult, director
que ens explicarà les
amb tripes de bacallà, pota i tripa de
Manel Comas del celler Mas
vedella, mandonguilles amb sèpia i
Ponsjoan. Ens explicaran, i
d’Oller Reims a la Champagne, i Josep
característiques de la sureda
Roca, sommelier del restaurant El Celler
posarem a la pràctica, com
catalana. Ho rematarem amb
pèsols i arròs sucós de pagès, cuinats
un tast de l’esmorzar que
de Can Roca. L’acte serà moderat per
es beu a galet i amb porró, una manera de
per l’Entitat Gastronòmica de Cassà i
feien els antics peladors:
beure vi molt habitual fa anys però que gairebé
una quinzena de cuiners i cuineres del
Joan Puig, director general del Grup
Oller. També hi haurà dos cara a cara
ceba al cop de puny,
poble amants dels bons fogons. El pa
>> A la plaça de la Coma tornarem a sentir el soroll de les
ha desaparegut. Seguidament, els mateixos
serà de la fleca Selvana, i el vi el posarà el
que serviran per posar a debat aspectes
Xuriguera i Garcia-Arbós ens conduiran un
bitxo de Girona, tomata
llescadores i de les barrines per fer taps tal com es feien antigament.
Després de bullir el suro, amb aquestes dues eines es llescaven
Celler Cooperatiu d’Espolla. De postres,
relacionats amb la sureda i el suro: el primer, ‘La
>> La comarca del Penedès és terra de xarel·los, parellades i
madura, olives mortes,
tast de vins de les Gavarres. Tastarem vins dels
cellers: Eccocivi (Sant Martí Vell), Brugarol
un bon raig d’oli... tot
menjarem coca del taper de la fleca
les pannes i es picaven. A partir d’aquí venia la feina de triar i
macabeus, les tres varietats tradicionals per elaborar vins escumosos.
propietat forestal a les Gavarres’, amb Marissa Molinas, professora de
classificar, una tasca delicada que era reservada bàsicament a les
biologia de la UdG i propietària forestal, i Sandra Torras, enginyera
(Palamós), Mas Patiràs (Fonteta), Can Sais (Vall-
Aquest any tindrem el privilegi de tenir entre nosaltres alguns dels
pastisseria Néctar, acompanyada amb
servit dins d’unes pannes
garnatxa d’Espolla. Després del sopar
llobrega) i Mas Ponsjoan (Calonge). Aquests
de suro. Acompanyat
i propietària forestal, ambdues membres de l’Associació de Gestors
dones. També veurem un rusquer, com es capeja el suro fent petites
millors elaboradors d’escumosos del país i podrem fer un tast guiat
vins els farem passar amb productes del segell
Forestals de les Gavarres, i el segon, ‘Dirigir una empresa surera’, amb
de cansalada viada,
l’actuació d’Els Trefins ens farà cantar i
llepies per veure’n la qualitat, i fins i tot com es fan els taps a mà...
dels seus productes: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i
gaudir amb les seves populars cançons de
Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí, tots ells agrupats
Alícia de Maria, directora general de De Maria Taps i Anna Serra,
catalana, pa de pagès...
Per entretenir l’estona i perquè els ‘treballadors’ estiguin al corrent
‘Girona Excel·lent’. Ho rematarem fent xucamulla amb carquinyolis de
en la nova marca col·lectiva ‘Corpinnat’. El tast serà conduït pels
directora general de Manuel Serra. Tots dos debats seran moderats per
la fleca pastisseria Selvana de Cassà i garnatxa dolça del Mas Ponsjoan
taverna. També hi haurà servei de cafès i de combinats per allargar la
de les notícies, com era costum a les fàbriques d’abans, hi haurà un
[+ INFORMACIÓ AL
lector de diari. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
PROGRAMA]
de Calonge. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
vetllada. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
mateixos elaboradors. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
la periodista Gemma Busquets. [+ INFORMACIÓ AL PROGRAMA]
Una fira que posa en valor Dissabte 1 de juny > Àgora/plaça de la Coma Divendres 31 de maig > Àgora/plaça de la Coma Dissabte 1 de juny > Pati de Can Trinxeria Diumenge 2 de juny > Àgora/plaça de la Coma
AMB EL SUPORT DE
ORGANITZACIÓ
DIRECCIÓ TÈCNICA
el passat i el present del suro
>> La proximitat a les suredes de les Gavarres va donar lloc, en
una colla de pobles dels voltants i a partir d’una època tan reculada
com el segle XVIII, a una activitat manufacturera dedicada a fer PATROCINADORS ALTRES PATROCINIS
taps de suro per a vins i escumosos. Una manufactura que va
esdevenir una indústria puixant a principis del segle XX, i que
encara avui és un dels puntals econòmics de pobles com Cassà
de la Selva i Palafrugell. La Fira del Tap i el Suro que organitza
cada any l’Ajuntament de Cassà reviu durant un cap de setmana
els temps dels antics tapers, evocant no només les tècniques COL·LABORADORS Cassà de la Selva
tradicionals de fabricació de taps de suro, sinó els hàbits d’esbarjo 31 de maig · 1 i 2 de juny 2019
i vida social que eren propis d’aquella època. Però la Fira va més
enllà i no només rememora un passat cèlebre, sinó que reivindica
i posa en valor la vitalitat i plena vigència d’un material, el suro,
capaç de donar lloc a múltiples aplicacions en el món d’avui, més PELA DEL SURO I ESMORZAR DE PELADORS · DEMOSTRACIÓ
enllà de seguir tapant els millors vins del món. AGRAÏMENTS DE L’OFICI DE TAPER · ESTANDS DE PRODUCTES FABRICATS
AMB SURO · EXPOSICIONS, CONCERTS I DEBATS · XIC-XEC I
Entitat Gastronòmica de Cassà // Colla Excursionista Cassanenca // GREC // Revista Gavarres © GRÀFICA GRUP GAVARRES CANÇÓ DE TAVERNA · TASTOS DE VINS, CAVES, ESCUMOSOS
www.firadeltap.cat @firadeltap A tots els col·laboradors i col·laboradores que de manera desinteressada participen a la Fira I CERVESA · TALLERS INFANTILS AMB SURO www.firadeltap.cat